Det Norske Akademis Ordbok

fermentere

fermentere 
verb
BØYNINGfermenterte, fermentert, fermentering
UTTALE[færmente:´rə]Uttale-veiledning
ETYMOLOGI
fra latin fermentare 'bringe til å gjære', avledet av fermentum 'gjær; gjæring', beslektet med fervere 'syde, gjære'
BETYDNING OG BRUK
især kjemi
 spaltes, gjære ved tilstedeværelsen av et ferment
SITAT
  • flere dager gamle søppelberg ligger og fermenterer
     (Tom Lotherington Som en sky på himmelen 31 2018)
kjemi, matlagning, ofte brukt i adjektivisk perfektum partisipp om matvare
 la gjære (som metode for konservering og for å gi en bestemt smak)
EKSEMPLER
  • rakfisk er fermentert røye eller ørret
  • fermentering av tobakk
SITATER
  • fermentering av husholdningsavfall
     (Aftenposten 1960/245/1/4)
  • resultatene av å fermentere korn med melkesyrebakterier [er] oppsiktsvekkende gode
     (forskning.no 22.10.2012)
  • fermentert fåreost
     (Vetle Lid Larssen Lucias siste reise 50 2021)
  • den koreanske nasjonalretten kimchi (fermentert kål)
     (Synne Sun Løes Ingen kan spytte på et smilende ansikt 104 2023)