Det Norske Akademis Ordbok

emulsjon

emulsjon 
substantiv
BØYNINGen; emulsjonen, emulsjoner
UTTALE[emulʃo:´n]Uttale-veiledning
ETYMOLOGI
fra fransk émulsion, nydannelse til latin emulsum, supinum av emulgere; se emulgere
BETYDNING OG BRUK
kjemi
 blanding av to væsker som ikke kan løse seg i hverandre, men hvor den ene er fordelt som fine (mikroskopiske) dråper eller partikler i den andre
 | jf. fettemulsjon
EKSEMPEL
  • majones og kremfløte er olje-i-vann-emulsjoner
SITAT
  • den hitinntil værende saft, som var tynn og vannlignende, forvandler sig til en sirupaktig emulsjon
     (Aftenposten 23.03.1929/9)
foto
 lysfølsomt sjikt på fotografisk plate, film eller papir
SITAT
  • de lysfølsomme bestanddeler er visse sølvsalter – bromsølv, klorsølv eller jodsølv – som opløst i en emulsjon er fint fordelt over hele platen
     (A-magasinet 14.03.1931/12 Rolf Mortensen)
     | fra artikkelen «Da fotografien blev til»