Det Norske Akademis Ordbok

myse

Likt stavede oppslagsord
myse 
substantiv
BØYNINGen; mysen
UTTALE[my:`sə]Uttale-veiledning
ETYMOLOGI
av norrønt mysa
BETYDNING OG BRUK
vannaktig væske som blir igjen når ostestoffet er skilt ut av melken, og som inneholder melkens salter og melkesukker
 | jf. valle og sammensetningen mysost
SITATER
  • «Sur melk kan aldrig blive søt». – «Jo, når den kokes til myse.»
     (Bjørnstjerne Bjørnson Samlede digter-verker I 374)
  • dialektalt
     
    mælk, surmælk, møsse og æblemost var overkommelige ædruelighedsdrikke
  • mysen er den tynne væsken som skiller seg fra ostestoffet når melk kokes
     (Henry Notaker Ganens makt 38 1993)
  • kildevann blandet med sur valle (myse)
     (Hilde Diesen Hanna Winsnes 139 2000)
  • for å få et fullverdig måltid [av frokostblandingen], anbefaler vi at du bruker ingredienser som bær, grønnsaker, nøtter, frø, … myse
     (Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen Frisk med lavkarbo LBK 2011)
  • ostens fasthet bestemmes blant annet av hvor mye myse som presses ut av ostemassen
     (Faste og halvfaste oster 21 2011)