Det Norske Akademis Ordbok

kasserolle

kasserolle 
substantiv
BØYNINGen; kasserollen, kasseroller
UTTALE[kasərå`l:ə]Uttale-veiledning
ETYMOLOGI
fra fransk casserolle, diminutiv av casse 'metallgryte', tilsvarer italiensk cazza 'smeltedigel', fra senlatin cattia 'øse', fra gresk kyathos 'beger, hul hånd'
BETYDNING OG BRUK
(mindre) kokekar med håndtak eller skaft
SITATER
  • gryter istedet for kasseroller
     (Knut Hamsun Markens Grøde II 33 1917)
  • kokt hurtig med lokket på kasserollen tatt av, blir [turnipsene] mer vitaminrike og får en finere smak
     (Frantz Kiær Av hagemannens dagbok 32 1945)
  • inne hos naboen sto en kasserolle med brente melkerester på en glødende kokeplate og spredte lukten av død og fordervelse
     (Olav Angell Oslo i skumring LBK 1991)
  • hun bruker en stålvisp i kasserollen
     (Hanne Ørstavik Kjærlighet 75 1997)
  • Eline skraper kasserollen og sleiker sleiva
     (Ingeborg Arvola Grisehjerter LBK 2011)
  • smelt smøret i en liten kasserolle
     (Lise Finckenhagen Slikkepott 230 2013)