Det Norske Akademis Ordbok

høykasse

høykasse 
substantiv
Informasjon
BØYNINGen
genus
maskulinum / femininum
ubestemt artikkel
en
FULL BOKMÅLSNORM
BETYDNING OG BRUK
tett trekasse (eller sinksylinder) fylt med høy (og papir), hvor mat som har fått et oppkok eller er kokt, settes ned for å koke ferdig eller holde seg varm
SITATER
  • beregn, at maten, maa staa mindst dobbelt saa længe i høikassen som paa komfyren
     (Henriette Schønberg Erken Stor kokebok for større og mindre husholdninger 686 1914)
  • når en kokende gryte settes ned i en høikasse eller en selvkoker, må maten først ha kokt 15–20 min.
     (I. Reichborn-Kjennerud og Caroline Steen Kostlære (1919) 277)
  • tid og arbeid spares hvis gryn og erter kokes opp og settes i høykasse om morgenen
     (Dorothea Christensen og Helga Helgesen Husstell (1942) 109)
  • maten ble sendt ned til dem i biler. Vi fikk laget høykasser for å holde den varm
     (Jørgen Jensen Krigen på Hedmark 36 1947)
  • hun hadde gått [opp på låven] for å hente nytt høy til høykassa
     (Anka Borch Agnes hvirvler videre 121 1949)
  • den tykke buksa var som en høykasse så varm
     (Lise Børsum Fjerndomstol Moskva 155 1951)
  • jeg kokte all mat på et primusapparat med diverse høykasser omkring
     (Johs. Seland Macody Lund 103 1971)
  • høykassen er fremdeles et godt hjelpemiddel på hytta
     (Gerd Schanche Den sorte Gryde 43 1981)