Kapittel 18: «SPIONEN» (Aftenposten 29. september 1915)

«[J]eg har en gang hørt en beskrivelse af hans [spionens] utseende. [...] Jo, nu husker jeg det: En middels høi, lidt førladen, skaldet herre.»

Sven Elvestad var en røslig kar på rundt 100 kilo, men når det kom til førladenhet kunne han ikke måle seg med sin kolossale føljetongistkollega Øvre Richter Frich. Alkoholikeren Elvestad og gourmanden Frich ødslet bort de betydelige forfatterinntektene sine på diverse europeiske restauranter, ofte i hverandres selskap. Frich-biografen Christopher Hals Gylseth forteller følgende anekdote om radarparet i København: «Ved en anledning, da de befant seg i utkanten av byen og måtte til restauranten i en fei, fikk de praiet seg en hestedrosje. De to kjempestore og ikke helt edru karene fikk etter noen feilskjær karret seg inn i vognen, som satte seg i bevegelse inn mot sentrum. Da var det at det skjedde. To hundre og femti kilo nordmenn i ett og samme sete ble rett og slett for mye for en gammel drosje, og Elvestad & Frich braste gjennom gulvet og rett i brosteinen med sete og alt. Kusken hørte ingenting, og hestene og vognen klapret videre i full fart, mens de to halvt bedøvete bohemer krabbet fortumlet rundt i rennesteinen. Dårlig tid hadde de også, så det endte med at de måtte løpe inn til sentrum. Da smakte det nok med en pjolter eller fem.» (– seg selv til det ytterste : Øvre Richter Frich og hans forfatterskap, side 37)

Til ordbokartikkelen over vil vi gjerne ha et sitat fra norsk litteratur eller presse som inkluderer ordet førladen. Ingen spesielle kriterier denne gangen. Les mer om hvordan man kan finne gode sitater på konkurransesiden vår.