Kapittel 21: «INTERMEZZO» (Aftenposten 24.01.1915)

«[U]den blussel ofrede han hele sin sjels renslighed og anstændighed til parlamentarismens Molok.»

Her er et utdrag fra Gustave Flauberts Kartago-rohman «Salammbo» fra 1862, hvor Molok spiller en sentral rolle i den groteske historien.

«Da kartagerne tenkte over hva som kunde være årsaken til ulykkene deres, husket de at de ikke hadde sendt den årlige offergaven til den tyriske Melkarth i Fønikia; de ble redselsslagne. Gudene var harme på republikken og kom sikkert til å gå videre i sin hevn. De ble betraktet som grusomme herrer som en kunde stile tilfreds med ydmyke bønner og bestikke med gaver. Alle var svake ved siden av den fortærende Molok. Menneskenes liv, selv kjøttet deres tilhørte ham; – for å redde det var det derfor skikk og bruk hos kartagerne å ofre litt av det og således dempe Moloks raseri. Barna ble brent med ullveker i pannen og i nakken; denne måten å gjøre Baal til lags på, kastet så mange penger av seg at prestene ikke unnlot å anbefale den som den letteste og mildeste.»

Til ordbokartikkelen over vil vi gjerne ha et sitat fra norsk litteratur eller presse som inkluderer ordet molok. Ingen spesielle kriterier denne gangen. Les mer om hvordan man kan finne gode sitater på konkurransesiden vår.