Kapittel 20: «PAA DET GAMLE SLOT» (Aftenposten 23.01.1915)

«Han følte sig frisk og godt udsovet, skjønt han kun havde hvilt i fire timer paa et gulv i et slots riddersal med et sammenlagt brüsselerteppe til madras.»

Her er et utdrag fra Sissel Lange-Nielsens Laokoon : historien til Giulio de Medici:

«Vi drog gjennom fjellene til de tyske land, derfra reiste vi mot nord-vest til vi nådde Flandern, hvor vi ville slå oss ned, for i dette landet hadde familien vår gjemt bort en del penger. Slekten hadde lenge hatt en bank i Bruxelles, og da banken ble nedlagt, lot vi pengene overført til en rekke andre banker i denne byen. Alle store familier har slike reservefond. Det viste seg at vårt var i minste laget, men allikevel stort nok til at vi og vårt følge kunne leve bra av det i noen år. Vi kjøpte hus i Bruxelles, en travel, liten by, som jeg ikke huser noen varmere følelser for. Landskapet var flatt, menneskene flate, kalde og forblåste som landet, slik virket de. Faktene våre fant de noe forslagne, sangene våre ville, hjertene for varme. Det vakreste jeg så i Bruxelles var kniplingene, som også mennene brukte, og teppene. Bruxelles-teppene som prydet rikfolks vegger, syntes meg mer fullendte enn noe maleri med sine vare farver, spillet av lys og mørke, det er ufattelig at de lages av menneskehender. Vi begynte nå å handle med slike tepper, for som jeg var den fremste i byens skjenkestuer, gateslagsmål og kvinnearmer, viste Giovanni seg uovertruffen når det gjaldt forretninger.»

Til ordbokartikkelen over vil vi gjerne ha et sitat fra norsk litteratur eller presse som inkluderer ordet brysselerteppe. Ingen spesielle kriterier denne gangen. Les mer om hvordan man kan finne gode sitater på konkurransesiden vår.