Kapittel 14: «SOCIALISTEN I FRONTEN» (Aftenposten 13.01.1915)

«En kyndig frenolog vilde have sagt til ham: Det er en elskværdig skurk, en fremragende intelligens, en dristig politiker og en ivrig pigejæger.»

Wikipedia om frenologien: Frenologi (av gresk phren, «sinn» eller «forstand», og logia, «lære») er en foreldet lære om hvordan sjelsegenskaper er plassert forskjellige steder i menneskehjernen og påvirker hjernens fysiske struktur, og hvordan dette kan avleses i den ytre formen på hodeskallen. Læren ble først presentert av den østerrikske legen Franz Joseph Gall (1758–1828) i 1796, men siden videreutviklet blant annet av nevøen Johann Spurzheim (1776–1832). Frenologi kan også kalles kranioskopi eller kraniologi, et videre begrep som også kan omfatte den mer nøytrale læren om kraniets bygning. Frenologi ble betraktet som en protovitenskap, men karakteriseres i dag vanligvis som pseudovitenskap.

Til ordbokartikkelen over vil vi gjerne ha et sitat fra norsk litteratur eller presse som inkluderer ordet frenolog. Ingen spesielle kriterier denne gangen. Les mer om hvordan man kan finne gode sitater på konkurransesiden vår.